Skip to content

Yandal Programları

MEF ÜNİVERSİTESİ’NDEN “VERİ BİLİMİ&YAPAY ZEKA”, “GİRİŞİMCİLİK” VE “LİDERLİK” YANDALLARI 

MEF Üniversitesi, yapay zeka, girişimcilik ve liderlik alanlarında öğretmenlikten mühendisliğe, hukuktan, psikolojiye her bölümün öğrencisi tarafından alınabilecek yandallar açtı. Ayrıca, Yapay Zeka, Genişletilmiş Gerçeklik ve Yazılım alanlarında; Oyun Teknolojileri ve Eğitim Teknolojileri dikeylerinde hizmet verecek olan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekli Teknoloji Merkezi MEFTek’i hayata geçirdi.
“Veri Bilimi&Yapay Zeka”, “Girişimcilik” ve “Liderlik” olarak açılan 3 yandalın müfredatı alanında önemli isimler tarafından hazırlandı. Liderlik Yandalının koordinatörlüğünü 26. Genel Kurmay Başkanı Emekli Orgenaral İlker Başbuğ, koordinatör yardımcılığını Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz yaparken, Veri Bilimi&Yapay Zeka ile Girişimcilik Yandallarının koordinatörlüğü ile MEFTek’in genel koordinatörlüğünü Prof. Dr. Erhan Erkut yapıyor.

Türkiye’de Bir İlk: Her Bölüme Açık Veri Bilimi & Yapay Zeka Yandalı

Öğrencilerini hem bugüne hem de geleceğe en iyi şekilde hazırlayan MEF Üniversitesi Türkiye’de ilk defa her bölüme uygun dersleri ile fark yaratan Veri Bilimi&Yapay Zeka Yandalı açtı. İstatistik, veri yönetimi, python, veri analizi, makine öğrenmesi, derin öğrenme gibi ana derslerin dışında öğretmenlikten mimarlığa, hukuktan uluslararası ilişkilere kadar her bölüme özgü dersleri ile öğrencilerinin yapay zekanın hızla girdiği çalışma ortamında öncü olmalarını sağlayacak. Tamamıyla ücretsiz olan bu yandal online ders seçenekleri sayesinde tüm öğrenciler için kucaklayıcı bir program oluşturmakta.

Endüstri 5.0 ile, insanların yapay zekalı robotlarla birlikte çalışacağı bir döneme doğru giderken ve dünyanın birçok yerinde yapay zeka kullanımı yaygınlaşmaya başlamışken, mesleklerinde profesyonel gelişim için üniversiteye gelen gençlerin gelecekte öncü ve yönlendirici olabilmesini sağlamak amacıyla yapay zeka MEF’te bir yandal programı olarak kurgulandı.

Herkese Girişimcilik Yandalı

Dünyada hızlanan tekno girişimciliği, freelance çalışma oranlarını, kendi işini kurma trendlerini göz önüne alan MEF Üniversitesi tüm programlar için bir Girişimcilik Yandalı açtı. Girişimcilik, start-up muhasebesi, start-up finansı, start-up hukuku, dijital pazarlama, e-ticaret ve strateji derslerinin yanında her bölüme özel konuklar üzerinden girişimcilik örneklerinin verileceği seminerler ile kendi işini kurmak isteyen ve yüksek hızla büyüyebilecek tekno girişimleri hedefleyen gençlere 2021-2022 Akademik Yılı itibariyle girişimcilik yandalı olanağı sunulacak.

2010’dan sonra dünyada oluşmaya başlayan unicorn şirketler tamamen disiplinlerarası işbirliği ile kurulan şirketlerdir. En eskisi 10 yıllık geçmişe sahip olan unicorn şirketler 100 yıllık en büyük kurumsal enerji şirketlerini geride bırakarak değerlerini sürekli katlamaktadırlar. 2010’dan bu güne kadar 746 unicorn şirket kuruldu, bu listede Türkiye’den CB Insights’a göre 2, Start-ups Watch’a göre ise 4 unicorn çıktı. Pandemi öncesi 2019’da 125 unicorn kurulurken pandemi yılı 2020’de 125 unicorn şirketi kuruldu, yani pandemide de üreten üretmeye devam etti. Bu yılın ilk 6 ayında kurulun unicorn sayısı 245, unicornlar uçuşa geçti. Tüm dünyada bu şirketleri kuranların yaş ortalamaları 30 civarındadır. 30’lu yaşlarda bir gencin bir unicorn şirkete sahip olabilmesi için 5-10 yıl önceden 20’li yaşlarda diğer bir değişme üniversite yıllarında girişimci ve yenilikçi fikirlere sahip olması ile mümkündür. MEF’te de tam bu noktada tüm öğrencilerinin girişimcilik yetkinliklerine ve bakış açısına sahip olması hedeflenmektedir.

“Veri Bilimi&Yapay Zeka ile Girişimcilik Yandalları ile MEF’te; sadece ülkemizin değil dünyanın ihtiyacı olan farklı bir ekosistem yaratılması hedefliyor. Bir yandan mühendislik, teknoloji, ekonomi, eğitim, sosyal bilimler gibi farklı disiplinlerden yetişmiş kendi işini kurmak isteyen genç girişimcilerin çıkmasına destek olmak, onların yolunu açmak bir yandan da bu farklı disiplinlerdeki gençlerin veriyi tanımlayarak, toplayarak, analiz ederek ve yorumlayarak rekabet güçlerine yenilikçi değerler katabilecek uzmanlığa sahip profesyoneller olmalarını, yapay zekada öncülükler yapmaları hedefleniyor.

Düzenlenen üç yandal ile MEF’te yenilikçi, yüksek katma değerli, teknolojik iş fikirleri içeren teknogirişimler ve teknogirişimciler yetişecek. Beklentimiz 10 yıl içinde mezunlarımızın önemli bir bölümünün ya kendi ofisleri üzerinden (hukuk, psikoloji) servislerini satacağı ya da girişimcilik ekosistemine dahil olacakları yönünde. Hedefimiz yüksek ve hızlı büyüme potansiyeli ve global pazara açılma kapasiteli başarı hikayeleri ile ülkemizi gururlandırmak.

Genel Kurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ ve Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz ile Liderlik Yandalı

Dünyada en önemli konulardan olan liderlik eğitimi üzerine uzun süredir çalışmalar yapan MEF Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’ne bağlı olarak tüm programlardan öğrencilerin alabileceği Liderlik Yandalı, İlker Başbuğ koordinatörlüğünde ve Ahmet Yavuz koordinatör yardımcılığında açıldı. Motivasyon ve Liderlik, Örgüt Psikolojisi, Yöneticiler ve Makroekonomi, Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık gibi derslerin yanında İlker Başbuğ ve Ahmet Yavuz öğrencilerle her hafta yüz yüze “Tarihi Liderler Üzerine Saha Çalışmaları” dersi veriyor. Başta Atatürk olmak üzere, Roosevelt, Gandhi, Churchill gibi liderlerin hem kişisel özelliklerinin hem de tarihin kritik dönemlerinde aldıkları kararlar ve eylemlerin incelendiği derste liderlik vakaları tartışılıyor. Her bölümden  öğrencinin, yaşamında ya da mesleki dünyasında liderlik kapasitesini artırmak olan Liderlik Yandalı’na MEF öğrencileri büyük ilgi duyuyor.