Robot Kolu Ve Geleceğin Yüksek Teknoloji Ürünlerini Tasarlamak

Robot Kolu Ve  Geleceğin Yüksek Teknoloji Ürünlerini Tasarlamak istermisiniz?

KONU:

Amacımız hareketli basit robot kolu  yapımı, savaklı akışlarda debi ölçümü ve rezonans olayının gözlemlenmesi gibi deneyleri çok basit ve zevkli bir şekilde izletmek olacaktır. Bu basit deneyler mekanik ve mekatronik sistemlerin tasarımı ve biyomekanik gibi farklı alanlarda kullanılabilirliği, açık kanal akışları ve barajlardaki debi ölçümlerinin önemi ve mekanik titreşimlerde rezonans durumu hakkında bilgi sunacaktır.

ROBOT KOLU YAPIMI, KAĞITTAN UÇAK AERODİNAMİĞİ VE REZONANS TESTLERİ:

Makine mühendisliğine aday öğrenciler sabah önceden hazırlanmış malzemelerden robot kolu yaparak bunun fonksiyonelliğini test etme fırsatı bulacaktır.  Bu atölye çalışmasında öğrenciler dayanıklı robot kolu yapımıyla eğlenceli zaman geçireceklerdir. Öğleden sonraki ilk deneyde savaklı akışlarda debi ölçümünü fırsatını yakalarken, ikinci deneyde bir mekanik sistemi rezonans durumuna getirip, oluşan büyük genlikli titreşimleri gözlemleyebileceklerdir.

SÜRE: 1 Gün

GEREKSİNİMLER: Yüksek teknoloji ürünlerinin tasarım, imalat ve testlerine ilgi duymak. Tasarım, yapım ve testler için gerekli malzeme ve cihazlar MEF Üniversitesi tarafından temin edilecektir.

ANAHTAR KELİMELER: Robot kolu, yapay uzuv, açık kanal akışları, savaklar, doğal frekans, rezonans

SÜREÇ:

SABAH                                                                            ÖĞLEDEN SONRA
Adım 1: 4 ya da 5 kişilik grupların oluşturulması.
Adım 2: Robot kolu ve tasarımı hakkında temel bilgilerin anlatılması.
Adım 3. Robot kolu prototiplerin yapımı.
Adım 3: Prototiplerin test edilmesi.
Adım 5: Dayanıklılık ve estetik açıdan en iyi robot kolunun seçilmesi.
Adım 1: 4 ya da 5 kişilik grupların oluşturulması.
Adım 2: Savaklı akışlar hakkında temel bilgiler.
Adım 3: Savaklı akış deney düzeneğinin kurulumu.
Adım 4: Savaklı akışlarda debi ölçümlerinin yapılması.
Adım 5: Rezonans deneyinde ölçme cihazları ve deney düzeneğinin tanıtımı ve kullanılması.
Adım 6: Yapılarda rezonansın gözlemlenmesi ve rezonans frekanslarının ölçülmesi.

YÜRÜTÜCÜLER: Prof. Dr. Mehmet Fevzi Ünal, Prof. Dr. Can Fuat Delale, Prof. Dr. Dante Dorantes, Y. Doç. Dr. Hasan Körük