Robot Kolu Ve Geleceğin Yüksek Teknoloji Ürünlerini Tasarlamak

Geleceğin Yüksek Teknoloji Ürünleri için Basit Mekanizmalar Tasarlamak ister misiniz?

KONU:
Amacımız yüksek teknoloji ürünleri için basit mekanizmalar tasarlamak ve savaklı akışlarda debi ölçümü ile rezonans olayının gözlemlenmesi gibi deneyleri çok basit ve zevkli bir şekilde izletmek olacaktır. Bu basit deneyler mekanik ve mekatronik sistemlerin tasarımı ve biyomekanik gibi farklı alanlarda kullanılabilirliği, açık kanal akışları ve barajlardaki debi ölçümlerinin önemi ve mekanik titreşimlerde rezonans durumu hakkında bilgi sunacaktır.

BASİT MEKANİZMALARIN TASARIMI, SAVAKLI AKIŞLARDA DEBİ ÖLÇÜMÜ VE REZONANS TESTLERİ:
Makine mühendisliğine aday öğrenciler, sabah çeşitli mekanizmaların performanslarını görmek ve kuvvet ve yük cinsinden analiz etmek olanağına sahip olacaklardır. Öğleden sonraki ilk deneyde savaklı akışlarda debi ölçümünü fırsatını yakalarken, ikinci deneyde bir mekanik sistemi rezonans durumuna getirip, oluşan büyük genlikli titreşimleri gözlemleyebileceklerdir.

SÜRE: 1 Gün

GEREKSİNİMLER: Yüksek teknoloji ürünlerindeki basit mekanizmaların tasarım, imalat ve testlerine ilgi duymak. Tasarım, yapım ve testler için gerekli malzeme ve cihazlar MEF Üniversitesi tarafından temin edilecektir.

ANAHTAR KELİMELER: Basit mekanizmalar, açık kanal akışları, savaklar, doğal frekans, rezonans.

SÜREÇ:

Sabah Öğleden Sonra
Adım 1: 4 ya da 5 kişilik grupların oluşturulması. Adım 1: 4 ya da 5 kişilik grupların oluşturulması.
Adım 2: Dişli çarklar ve makaralar ile temel bilgiler. Adım 2: Savaklı akışlar hakkında temel bilgiler.
Adım 3. Yapım ve montaj açıklamaları. Adım 3: Savaklı akış deney düzeneğinin kurulumu.
Adım 4: Mekanizmaların test edilmesi. Adım 4: Savaklı akışlarda debi ölçümlerinin yapılması.
  Adım 5: Rezonans deneyinde ölçme cihazları
ve deney düzeneğinin tanıtımı ve kullanılması.
  Adım 6: Yapılarda rezonansın gözlemlenmesi
ve rezonans frekanslarının ölçülmesi.

YÜRÜTÜCÜLER:
Prof. Dr. Mehmet Fevzi Ünal,