Skip to content

Hukuk Atölyeleri

Kariyer Zirvesi – 25 Nisan 2020
Mühendislik Zirvesi – 21 Mart 2020
Mimarlık Atölyesi: ‘mahalle’ – 08 Nisan 2020
Hukuk Atölyeleri
Matematik Atölyesi

Hukuk tercih etmeyi düşünen lise öğrencileri için Hukuk Atölyeleri MEF’te!

Bu etkinlikler farklı tarihlerde MEF Üniversitesi Maslak Kampüsünde gerçekleşecektir.

MEF HUKUK SAHNESİ

(11 Mart Çarşamba Günü 10.00 – 12.00) 

Dr. Öğr. Üyesi H. Sevinç Ensari

Hukuk Fakültesinde okumak isteyen öğrencilerin büyük çoğunluğu avukat, hakim ya da savcı olmayı hayal ederler. Meslek seçiminizi yapmadan çeşitli uyuşmazlıkları grup halinde okuyup inceleyerek, ardından cüppelerinizi giymeye ve bir mahkeme salonunda rol almaya ne dersiniz? Hukuk Sahnesinin ilk yarısında grup halinde oturarak ilgili olayı okuyacak ve olaydaki hukuki uyuşmazlığı tespit edecek, ilgili hukuki düzenlemeleri gözden geçireceğiz. Sonra da gruplara ayrılarak, mahkeme salonundaki yerlerimizi alacak ve hep birlikte bir uyuşmazlığın mahkeme önünde çözümlenmesini canlandıracağız.

HUKUKUN “ÖTEKİ” YÜZÜ: AYRIMCILIK YASAĞI

02 Nisan Perşembe Günü 14.00 – 15.30

Dr. Öğr. Üyesi Bilge Erson Asar

İnsan haklarının en çetrefilli konularından biridir ayrımcılık yasağı. Gündelik hayatta o kadar çok ayrımcılığa tanık olur veya maruz kalırız ki, bunlar bize adeta hayatımızın olağan akışının bir parçası gibi gelir; hatta ön yargılarımızı besler. Bu ders, ön yargılarınızı kapının dışında bırakmak şöyle dursun, doğrudan onlara talip! Derste önce hukukun genel olarak insan haklarına, özelde ise ayrımcılık yasağına nasıl yaklaştığıyla başlayarak bir çerçeve çizeceğiz. Ardından, ön yargılarımızla yüzleşeceğimiz, insan haklarına dair oyun(lar) oynayacağız. Bunu yaparken hukukun hayatımızı düzenleme şekline de tanıklık edeceğiz.

HAYDİ SİZ HAKİM OLUN YARIŞMASI

29 Nisan Çarşamba Günü 10.00 – 12.00

Dr. Öğretim Üyesi H. Sevinç Ensari

MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi %30 İngilizce bir Hukuk Programı sunmaktadır. Bu nedenle MEF Hukuk Fakültesini kazandığınızda birçok zorunlu ya da seçimlik dersi İngilizce olarak alacaksınız. Sizlerin İngilizce Hukuk okumanın nasıl bir deneyim olabileceğini anlatabilmek amacıyla eğlenceli bir yarışma hazırladık. Bu etkinlikte Common Law sisteminde alınmış çeşitli mahkeme kararlarını “You Be The Judge” kutu oyununu oynayarak birlikte keşfedeceğiz. İçtihat hukuku da denilen bu hukuk sistemi hakimlerin kişisel yaratıcılığına daha fazla olanak tanındığından, önceden kestirilemeyen bazı kararlar da ortaya çıkabilmektedir. Etkinlikte öncelikle takımlara ayrılacağız. Her bir olayı birlikte grup içinde değerlendirip, ardından siz hakim olsaydınız ne yönde karar vereceğinize karar vererek, cevabınızı aktaracaksınız. Sonra sizlere mahkemenin o davada ne yönde karar vermiş olduğunu açıklayacağız. En fazla doğru cevabı veren takım yarışmayı kazanacak. Hakim olmakta kendinizi denemek ister misiniz?

BEYNİMİZ VE HUKUK: SİNİRBİLİM (NÖROBİLİM) İLE HUKUK ARASINDAKİ İLİŞKİ NE OLABİLİR?

29 Nisan Çarşamba Günü 13.00 – 15.00

Prof. Dr. Ozan ERÖZDEN

Sinirbilim 21. Yüzyılın başından bu yana önemli gelişmelerin kaydedildiği bir alan. Birden fazla bilim dalını birleştiren sinirbilim alanında yapılan çalışmalar Alzheimer, Parkinson vb. hastalıklara çare aramadan, yapay zekâ geliştirmeye dek geniş bir yelpazeye yayılıyor. Bilimkurgu filmlerinde göreceğimiz türden olguları gerçek hayata aktaran nitelikte gelişmeleri de içeren sinirbilim çalışmaları, özünde insan davranışlarını yöneten kurallar sistemi olan hukuk bilimini de yakından ilgilendiriyor. Bu atölye çalışmasında sinirbilim uygulamaları ile hukukun karşılıklı etkileşim içinde olduğu konular hakkında giriş mahiyetinde bilgiler başlıklar halinde sergilenecek. Katılımcıların da aktif olarak içinde yer alacağı oyunlar ve görsel materyal eşliğinde insan beyninin derinliklerine doğru bir yolculuk yapacak, gelecekte ortaya çıkması muhtemel hukuki sorunlar hakkında bilgi alışverişinde bulunacağız.


Başvuru Formu
Başvuru Formu

9
10
1
8